Littekenzalf voor een durfal

Littekenzalf voor een durfal

De jongste dochter is een echte durfal. Geen trap is haar te uitdagend, geen glijbaan te diep, geen kast te hoog. Het heeft al bij al lang geduurd voor we dus eens naar het ziekenhuis moesten na een val. Een simpele val op de speelplaats dan nog, ironisch genoeg.

De dokters plakten de wonde en gaven ons enkele tips mee, zoals uit de zon houden bijvoorbeeld (dat is gelukkig geen groot probleem nu) maar ook om het dagelijks in te smeren met Nivea. Nu hoor je mij al komen, ik ben daar uiteraard geen fan van… Dus verdiepte ik mij even in de natuurlijke smeerseltjes.

“Bio oil” bleek één van de hits te zijn om littekens mooier te laten genezen, maar een zalfje met als basis calandulamaceraat, bleek ook een topper te zijn.

Calendula watte? Maceraat is eigenlijk een moeilijk woord dat gewoon wil zeggen ‘weken in olie’. Calendula of Goudsbloemolie is een maceraat van de verse bloemhoofdjes van de Calendula officinalis in olijfolie. Het calendulamaceraat bevat alle vetoplosbare bestanddelen van de bloemen, waarbij gemiddeld 10% van de werkzame stoffen in de dragerolie zijn opgenomen.

Wat zijn de belangrijkste eigenschappen van deze olie?

Het is een eenvoudig en krachtig middel. Het werkt zuiverend en wondhelend, het bevordert de genezing van littekens, jeukstillend, verzachtend, ontstekingsremmend, en huidherstellend.

Ik wou dus meteen aan de slag gaan om zo’n zalfje te maken om aan haar littekentje te smeren. Enig nadeel: zo’n maceraat is het krachtigste als het enkele weken kan ‘trekken’ in een bokaaltje op een zonnige plaats.

Je kunt het ook op een versnelde manier doen (au bain-marie), maar de koude variant is krachtiger dus koos ik daarvoor. Mijn calendulabloemetjes staan dus in olijfolie te weken op een zonnige plaats in mijn keuken. Aangezien ik enkele weken moet zien te overbruggen, maakte ik een ander zalfje tot ik aan de echte krachtige variant toe kan komen. Ik verwerkte daar wel al 10 ml calendulamaceraat in (dat toen pas 5 dagen had staan weken).

Hoe macereer je koud? Je overgiet de gedroogde bloemblaadjes met een vette olie (olijf-, jojoba- of amandelolie) in een proper potje en je laat het een drietal weken staan op een zonnige plaats. Nadien zeef je de blaadjes eruit en kan je de geïnfuseerde olie in een potje gieten om te gebruiken als basis voor zalfjes. Deze olie blijf een jaar houdbaar op een donkere en koele plaats.

 

Gezichtscrème litteken 

60 ml olie (10 ml olijf, 15 ml amandel, 10 ml sesam, 10 ml kokos, 5 ml cacaoboter, 10 ml calendulamaceraat)

7,5 gram bijenwas

30 ml gedestilleerd water

10 druppels etherische olie van lavendel

1/4 theelepel vitamine E

Warm de olie en de bijenwas samen op, au bain marie, tot de bijenwas smelt. Neem dan van het vuur en laat 5 minuutjes afkoelen. Voeg dan het water druppelsgewijs aan de olie toe, laat verder afkoelen gedurende 5-10 minuten. Voeg tot slot vitamine E en de etherische olie toe.

Ik geef tijdsinducaties, ideaal is dat de temperatuur bij de toevoeging van water rond de 70 graden is, bij de tweede toevoeging (vitamine en EO) niet meer dan 45 graden.

Als je gaat experimenteren, opgelet: olie en boter in verhouding 90:10.

Een reactie achterlaten