Op autoreis met een peuter en kleuter: hemel of hel?

Op autoreis met een peuter en kleuter: hemel of hel?

Wij vertrokken deze zomer met een bang hartje naar Oostenrijk, Karinthië. We kozen deze plek omwille van het biologisch kinderhotel (mèt vegan mogelijkheden!). Meer daarover in een volgende blog.  Klaar om 1200 kilometer te trotseren met twee kleine diva’s mee.

Mijn 12 gouden tips

 1. Zorg dat je goed uitgerust bent

Een utopie met twee kleine kindjes, I know 🙂 Zeker als de jongste nog wakker wordt om te drinken bij mama ’s nachts.

Wij vertrokken om 4 uur ’s ochtends. Zo hadden we toch een beetje nachtrust en konden we de eerste files omzeilen. De meisjes sliepen nog een dik uur in de ochtend. Ontbijten deden we al rijdend, in de auto, een leuke ervaring voor de kinderen. Oh ja: een vuile auto neem je er best bij 😉

 

 1. Cadeautjes uit een grabbelzak

Laat hen elke twee uur (of wanneer het nodig is) een nieuw cadeautje kiezen. Dat is een verzameling van nieuw en oud speelgoed leuk ingepakt. Wat namen wij mee in de verrassingenzak? Een doos clickjes, een doos met popjes en bedjes-dekens-allerlei poppenattributen, een doos met kralen om op elkaar te klikken, twee magneetborden, een doos dieren van smartmax, …

 

 1. Neem een hoorspel mee. Wij kozen voor deze:

– Kabouter Korsakov ( de eerste van de reeks was een hit)

– De vlo en de professor (dit was nog te moeilijk)

Wat de jongste ook zeer leuk vindt, zijn de geluidsboekjes van Frozen (met e-reader).

 

 1. Een whiteboard met stift

Ik nam er voor elk eentje mee, ook als cadeautje in de grabbelzak. Dit vonden ze heel leuk! Tekeningen maken en weer uitvegen.

 

 1. Kijkopdrachten

Wie eerst een rode auto ziet, krijgt een punt. Dit vond de oudste tof zolang zij won J. De jongste giste mee, maar voor haar nog te moeilijk, al beleefde ze er ook plezier aan!

 

 1. Knabbels voor in de auto.

Een echt must vind ik om de moeilijkere momenten op te vangen. Ik kocht verschillende biologische koekjes zonder suiker, had gedroogde vruchten mee, stukken fruit en enkele knijpzakjes met fruit-groentemoes.

 

 1. Opdrachtjes voor de oudste

Ik mocht via mijn Facebookplatform een bundel met keitoffe oefenblaadjes ontvangen. Wat zat daar onder andere in? Verbind alle puntjes en kom zo tot een figuur, autobingo, kleurplaten, letters herkennen en omcirkelen, … Alles in het thema van Paw Patrol.

 1. Een kussen en dekentje.

Deze kwamen ook echt van pas eens ze moe begonnen te worden om hen gemakkelijker en met meer comfort te kunnen laten slapen. Want, ja hoor: er werd al eens een dutje gedaan!

 1. Rijmwoordjes

Rijmwoordjes maken vond de oudste ook leuk. Mama geeft een woord en om beurt proberen ze een woord te vinden dat daar dan op rijmt. Hilariteit alom en ook de peuter deed mee!

 

 1. Dvd-spelertje in nood

We hebben het zeer lang kunnen uitstellen, maar op een bepaald moment dan toch gekozen om de dvd-speler een halfuurtje aan te zetten als afwisseling.

 1. Stop!

Regelmatig eens stoppen: afhankelijk van jouw kinderen. Wij stopten niet zo vaak, alleen om te plassen en we hielden 1 langere stop om te lunchen en de kinderen eens te laten rennen.

 

 1. Vertrek

Vertrek niet op populaire dagen! 21 juli of het daaropvolgende weekend is een no go en dat hebben wij geweten. Wij hadden zeer veel file. Vertrokken hier om 4 uur en arriveerden ter plaatse rond 19.30 uur! Maar dankzij bovenstaande tips was het echt een fijne rit!

This Post Has One Comment

 1. Vandenbussche

  Heel herkenbaar Kim. Veel van je tips gebruikte ik ook toen mijn meiden nog jongskes waren. Jullie hebben digitale hulp. In onze tijd moest de gordel nog niet en hadden ze meer beweegruimte. Met extra kussens in de beenruimte konden ze ook neerliggen op de achterbank.

Een reactie achterlaten