TIPS voor pas bevallen mama’s

TIPS voor pas bevallen mama’s

Nog niet zo lang geleden ben ik zelf van mijn tweede prinsesje bevallen. Mensen die op bezoek komen, brengen vaak met de beste bedoelingen allerlei cadeautjes mee. Het ene al wat bruikbaarder dan het andere 🙂

Maar wat hebben pas bevallen mama’s nu eigenlijk ECHT nodig?

 • Rust

Rust, rust, rust en nog eens rust. Het is zo belangrijk om intens de eerste momenten met je nieuwe gezinslid te mogen beleven, zonder al te veel pottenkijkers. Ook voor je kindje is een rustige omgeving volgens mij het allerfijnste.

 

 • Gelukwensen

Vergeet de nieuwe ouders niet te feliciteren (old fashion of hedendaags, maakt niet uit). De eerste weken rust verkiezen, betekent niet dat je hen compleet moet negeren natuurlijk.

 

 • Kraamkost

Eten! Daarmee bedoel ik ‘echt’ eten en geen afhaalfrietjes of ovenschotels die al weken in de supermarkt liggen te zweten. Ga op bezoek en breng zelfgemaakte soep, spaghetti of een (gezonde) taart mee, want daar komt een nieuwbakken mama vaak niet toe.

Check eerst eens of het gezin wel eet wat je zelf eet (wij eten bijvoorbeeld geen vlees, suiker en zuivel).

 

 • Oppas

Stel voor om eens een halfuurtje op de baby te letten (daarom niet de eerste weken), zodat de mama zich eens kan douchen, een bad kan nemen of een powernap doen. Na twee weken moet de partner vaak terug aan het werk en dan kan het pittig worden, zeker als je baby’tje weinig of moeilijk slaapt.

 

 • Cadeautjes

Koop eens een cadeau voor de MAMA (massage, kappersbezoek, manicure, een box Grey’s anatomy voor tijdens de laaaaaange borstvoedingsmomenten, …). Ja, wij verdienen dat! Wij hebben 9 maanden lang met hart en ziel gezorgd voor dat wonder in onze buik (gezond eten, geen alcohol, rust, yoga, buikademhalingen, …), om nog maar te zwijgen van de arbeid down under tijdens de bevalling :). Dus ja, een gift is hier wel op zijn plaats. Het hoeft niet altijd voor de baby te zijn, nietwaar?

 

 • Op stap

Als er al oudere kindjes zijn, neem hen eens mee op stap. Zo kan mamalief een dagje bijtanken met haar baby en krijgen de andere kinderen ook een leuke dag vol aandacht en verrassingen. Mama’s voelen zich vaak schuldig dat ze er tijdelijk wat minder zijn voor hun andere kindjes.  Oh en nee, geef hen geen suiker, kinderen veranderen in monsters na het eten van suiker! En daar doe je niemand plezier mee 😉

 • Vraag nooit ‘slaapt hij/zij al door’

Nooit. Want nee, baby’s slapen doorgaans niet door en al zeker niet al ze nog maar net geboren zijn! Bovendien is het GEZOND voor de hersenontwikkeling om ook ’s nachts regelmatig te drinken. En ja, baby’s weten dat helemaal uit zichzelf 😉

 

 • Complimenteer de mama dat ze er goed uit ziet

Zelfs al heeft ze XL-shoppingtassen onder haar ogen, geeuwt ze elke 5 minuten en vallen haar ogen bijna dicht terwijl ze tegen je praat. Een complimentje doet vaak wonderen en als je door alle vermoeidheid heen kijkt, zie je mama’s ook altijd stralen.

 • Stel voor om eens een boodschap te doen

Nee, het is niet handig om zelf al boodschappen te doen. Zeker niet als je bakken water, kilo’s groenten, zakken rijst en allerhande verswaren alleen moet gaan versleuren in je kar… met een baby mee en soms nog oudere kindjes. In dat tweede geval is het al helemaal om zeep, zeker nu je nog niet ingespeeld bent op je baby en er veel aandacht naar hem/haar gaat, kan de peuter al eens stoten uithalen (hoezo ik heb 10 citroenen in mijn kar gelegd?)

 

 • Kom ook eens langs weken nadat alle heisa gepasseerd is

Iedereen wil op hetzelfde moment komen, want ‘de baby blijft niet klein’… Maar ook later is het fijn, handig en aangenaam om een ondersteunend paar handen in huis te hebben voor even. Of een gezellige babbel met iemand ouder dan 1 maand.

 

 • Blijf niet te lang

Nadat je al deze fantastische dingen gedaan hebt, vertrek je best redelijk snel. Bezoek kan heel vermoeiend zijn. Wees maar zeker dat de mama in kwestie jou heel dankbaar zal zijn.

 

 

Een reactie achterlaten